fbpx

GIKIL najugroženiji: Privredi u BiH prijeti kolaps zbog prekida željezničkog saobraćaja

7 min. za čitanje

Za sanaciju pruge prema Pločama, koja je oštećena usljed nepogoda koje su zahvatile Konjic i Jablanicu, biće potrebno pet miliona KM, i između dva i tri mjeseca, kažu iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine za CAPITAL.

Iz lukavičkog GIKIL-u (Global Ispat Koksne Industrije Lukavac) poručuju, mogu izdržati maksimalno mjesec dana, nakon toga biće ugroženo 900 zaposlenih u ovom preduzeću, ali i 400 preduzeća sa kojima sarađuju.

Dva putnička voza i ukupno 13 teretnih vozova koji saobraćaju na relaciji Sarajevo-Ploče ne polaze po redu vožnje zbog  pruge koja je na pojedinim dionicama potpuno uništena. Za Željeznice FBiH to je direktni gubitak od 270.000KM dnevno, ali nadaju se da će se ovi gubici smanjiti jer privrednici pronalaze alternativne luke za prevoz robe.

“Procjena je da će trebati oko pet miliona KM za sanaciju građevinskog dijela pruge i elektroenergetskih postrojenja. Sanacija dva najkritičnija dijela pruge može trajati od dva do tri mjeseca, u zavisnosti u kom periodu možemo uvesti izvođača radova, da počnu sa radovima na izgradnji novog trupa pruge“, kaže za CAPITAL direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić koji nije mogao odgovoriti na pitanje da li se ovaj proces može ubrzati.

Džafić kaže da, zbog dobrog poslovanja preduzeća, imaju obezbijeđene plate za narednih šest mjeseci za svih 2.700 zaposlenih.

Umjesto u Ploče, ugalj stiže u rumunsku Konstancu

Iz GIKIL-a kažu, mjesec je maksimum koji mogu izdržati na minimumu rada i u ovom režimu transportna uglja. Dodaju da im treba četiri dana, i mnogo više novca da bi se prevezlo onoliko uglja koliko se željezničkim putem dnevno prevozi iz Ploča.

Direktor GIKIL-a Almin Suljić precizira da je ugrožen posao za oko 900 radnika u ovom preduzeću, ali i za kompanije koje zavise od GIKIL-a. Dodaje da je to samo vrh ledenog brijega, te da bi posljedice, ukoliko preduzeća izgube poslove, za privredu mogle biti daleko veće.

“Za nas je vezano 400 kompanija koje posluju sa nama, plus Arcelor Mittal, koji 90 odsto koksa dobija iz GIKIL-a. Treba nam ozbiljnost i hitnost da se ovo riješi. Mogli bismo izdržati mjesec dana, ali prema ovom što vidimo na terenu, ne vjerujemo da će se to završiti”, kaže sagovornik CAPITAL-a.

Iz GIKIL-a pojašnjavaju da će narednu platu isplatili, ali da poslije toga ne znaju šta će biti. Tražili su od Vlade FBiH da ih oslobodi doprinosa dok se situacija ne riješi. Dodaju da će im dodatni trošak logistike do kraja mjeseca biti dva miliona KM, a ako potraje do kraja godine devet miliona maraka.

Jedini put za ugalj koji je do sada stizao iz Amerike do koksare u Lukavcu je onaj preko luke Ploče. Sada se tamo nalazi preko 100.000 tona uglja koji nedovoljnim tempom prevoze kamioni. U GIKIL-u su još juče saopštili da su na minimumu procesa rada.

“Ono što željeznicom prevučemo za jedan dan, a to je oko 2400 tona, sada smo uspjeli prevesti sa 115 kamiona angažovanih za četiri dana. Otprilike 700 tona možemo prevesti. Naše zalihe padaju konstantno”, navodi direktor GIKIL-a.

Foto: GIKIL, Almin Suljć

Jedan kargo brod, koji je bio na moru prebačen je za luku Bar, tu će istovarati 50.000 tona i očekuju da im to dođe. Međutim, kažu, to je nedovoljno. Drugi brod će biti istovare u rumunskoj luci Konstanca, koja je od Lukavca udaljena više od 1.000 kilometara, i u ovom slučaju roba će se prevoziti baržama.

Pored GIKIL-a koji je ključni partner Željeznica FBiH, tu je i Elektroprivreda Srbije, koja takođe prevozi ugalj.

Željeznice RS dnevno gube 55.000KM

Ranije su se oglasili i iz Željeznica Republike Srpske koje takođe trpe gubitke zbog prekida željezničkog saobraćaja.

“Umanjenje prihoda na dnevnom nivou od prevoza roba zbog obustave prevoza usljed više sile i ogromne štete koje je pričinjena ŽFBiH, a koja direktno utiče i na poslovanje ŽRS iznosi više od 55.000 KM”, naveli su iz Željeznica RS.

Ukoliko se uskoro ne osposobi pruga mjesečni gubitak „Željeznica” iznosiće 1.650.000 KM, što nije beznačajno ako se uzme u obzir da ovo preduzeće i bez toga u ogromnom minusu.

Alumina, za sada, nema posljedice

Alumina Zvornik, bar za sada nema posljedice, jer boksit ne uvozi iz inostranstva već ga kupuje na domaćem tržištu, te dio iz Nikšića. Iako trenutno štete nama, kažu to ne znači da neće imati isporuku ka luci ili iz luke.

“Vozićemo je kamionom. Do Ploča s vremena na vrijeme prevozimo kompoziciju glinice ili hidrata koja ide prema našim kupcima brodom, ali mi smo brod natovarili u drugoj polovini septembra i mislim da do kraja godine neće ići niti jedan brod”, rekao je za CAPITAL direktor „Alumine“ Zoran Stevanović.

Iz Arcelor Mittala nisu se oglašavali o krizi sa željezničkim saobraćajem. S obzirom na to da je njihova koksara prestala sa radom, pretpostavke su da ovo preduzeće direktno neće trpjeti velike posljedice, ali da bi indirektno moglo da trpi.

Iz Privredne komore FBiH za CAPITAL kažu da su u fazi prikupljanja podataka o nastaloj šteti. Nadaju se da će naredne sedmice imati konkretne brojke, a do tada podsjećaju privrednike da prijave procijenjenu štetu.

Podsjećamo, zbog poplava i odrona koje su pogodile prošle sedmice pogodile BiH došlo je do oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica kod Jablanice u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni promet na pruzi Sarajevo-Ploče.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

SDA smjenila direktora 2023 godine koji je pozitivno poslovo da bih postavili ovog gospodina koji sjedi u kafani i dan noc i odveo GIKIL u tolike gubitke da je stecaj neupitan, ova tragedija im ide samo na ruku. Novac su izvlacili kako su stigli sve prema SDA da bi finansirali svoje kampanje. Trenutno je minus 70 miliona, ASA banka im kredite daje da bi ljudima plate davali. Sebi su digli plate enormno…samo se brinem kada rulja krene da ih ganja po krugu GIKILA sa motkama i da ih pobiju jer ih ostavljaju bez posla radi svog interesa. U ovo je sve umjesan premijer Irfan Halilagic, sekretar Gikila Emir Junuzovic koji je sklopio ugovor sa IB Gradnjom vlasnika Munira Memica iz komunalnog, gdje za kosenje trave mjesecno uzme 40 hiljada KM. Ima svega tu. Neka im je Bog na pomoci.

Nisu dzaba skrkali 23 mil u zaštitu okoliša.
Bice cveta cvece u nase preduzece