fbpx

Zabilježeno opadanje vodostaja na hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save

3 min. za čitanje

Trenutno se bilježi opadanje vodostaja na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, navodi se u informaciji Agencije za vodno područje rijeke Save, o trenutnom stanju vodostaja jutros u 09.00 sati. Informacija je data na osnovu analize trenutno zabilježenih vodostaja na hidrološkom monitoring sistemu
(automatske vodomjerne stanice) na vodnom području rijeke Save. 

S obzirom da su najavljene nove padavine tokom noći sa 8. na 9. oktobar, dominantno na vodnom području Jadranskog mora, određene količine očekuju se i na gornjim dijelovima slivova Une, Vrbasa, Bosne i Drine.

Padavine će obuhvatiti područja koja su bila zahvaćena proteklog vikenda vanrednim hidrološkim stanjem (gornji dijelovi slivova Une i Bosne). Prognozirane količine padavina su manje u odnosu na padavine koje su prouzrokavale poplave.

Zbog novih padavina prognozni modeli za rano upozorenje od poplava simuliraju blagi porast vodostaja na pojedinim hidrološkim stanicama, tako da se očekuje normalno hidrološko stanje na cijelom vodnom području rijeke Save. 

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save obavještavaju nadležne službe kao i stanovništvo koje živi na područjima koji su bili zahvaćenim bujičnim poplavama na dodatni oprez, pošto se nove padavine očekuju tokom noći te da one, zbog promjene hidromorfoloških uslova tečenja na slivu i u rijekama, mogu imati uticaj na pokrenute erozione procese u slivu.

Na rijeci Savi bilježi se stabilizacija vodostaja i trajati će narednih nekoliko dana što je uzrokovano oticanjem vode sa cjelokupnog sliva. Vodostaji neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna odbrana od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.

Informacija o prognozi se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

U slučaju značajnije promjene vremenskih uslova na vodnom području rijeke Save, AVP Sava će pravovremeno izdati obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja.

Informacije o aktuelnim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save:
www.voda.ba.

Sve aktivnosti o praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju provode se u skladu s
Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, soopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments