fbpx

Međunarodni aerodrom Tuzla uspostavio saradnju sa turskom aviokompanijom AJet

3 min. za čitanje

Međunarodni aerodrom u Tuzli danas je zvanično uspostavio saradnju sa turskom niskobudžetnom aviokompanijom AJet, čiji je prvi avion sletio iz Istanbula. Prema početnom redu vožnje, letovi na relaciji Tuzla-Istanbul i obratno će se obavljati jednom sedmično, svakog ponedjeljka.

Na današnjem letu iz Istanbula stigla je visoka delegacija Ministarstva za promet i infrastrukturu Republike Turske, predvođena ministrom Abdulkadirom Uraloğluom i generalnim direktorom kompanije AJet, Keremom Sarpom.

Saradnja kao most između dvije zemlje

“Čast mi je biti ovdje na ovaj značajan dan, kada smo izgradili još jedan most između Turske i Bosne i Hercegovine, dvije prijateljske i bratske zemlje. S našom modernizovanom flotom od 85 aviona prevozimo putnike do 95 destinacija. Od toga, 41 destinacija je u Turskoj, dok je 54 u 32 zemlje širom svijeta. Naš cilj je u narednih deset godina proširiti mrežu na 44 zemlje i 113 gradova,” kazao je Sarp.

Zvaničnim slijetanjem prvog aviona, saradnja između turske aviokompanije i Međunarodnog aerodroma u Tuzli je ozvaničena.

Tuzla kao ključna destinacija

“AJet je počeo letjeti 31. marta, a Tuzlu nismo mogli izostaviti. Iz Turske je moguće stići u 67 zemalja za četiri sata. Naš cilj nije samo letjeti na bliske lokacije, nego proširiti naše usluge širom svijeta. Nedavno smo otvorili 12 novih lokacija, a samo u oktobru AJet je uveo osam novih destinacija van Turske, uključujući Tuzlu,” izjavio je ministar Uraloğlu.

Tokom leta, ministar Uraloğlu je podijelio zanimljiv doživljaj. Naime, upoznao je sedmeročlanu porodicu koja je krenula u BiH zbog prošnje mlade. “Djeca su se upoznala i dogovorila, a porodice se danas susreću radi zaruka. Rekao sam im da požure kako bismo večeras poveli mladu nazad za Tursku. Ako se dogovore, vraćamo se s mladom,” dodao je kroz osmijeh Uraloğlu.

Poboljšanje odnosa i ekonomske saradnje

Turska delegacija vjeruje da će uspostavljanje aviolinije između Tuzle i Istanbula doprinijeti jačanju ekonomskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje.

“Veliki broj putnika je zainteresovan za putovanja između Istanbula i Tuzle. Vjerujemo da ćemo iskoristiti ovu priliku za razgovore o novim linijama i drugim oblicima saradnje u aviosaobraćaju,” izjavio je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Trenutno je dogovorena jedna aviolinija između Tuzle i Istanbula, dok bi se u ljetnom redu letenja trebala naći i linija za Antaliju.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments