fbpx

20 prosvjetnih radnika primilo priznanja povodom Svjetskog dana učitelja

3 min. za čitanje

Svečana akademija povodom Svjetskog dana učitelja održana je danas u organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona te sindikata osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Čestitavši svim zaposlenima u oblasti obrazovanja Dan učitelja, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović naglasio je da je biti prosvjetni radnik časno i plemenito zanimanje.

Ad image

„Obaveza svih nas, cijelog društva, jeste da radimo na vraćanju i jačanju uloge prosvjetnog radnika u društvu. Danas ćemo nagraditi jedan dio naših zaposlenih u obrazovanju, međutim, svi treba da budemo zahvalni onima koji uče i odgajaju našu djecu. Među našim prosvjetnim radnicima su ljudi koji svakodnevno brinu o našoj djeci“, kazao je ministar Omerović.

Prema riječima v.d. direktora Pedagoškog zavoda TK Izeta Numanovića, UNESCO je proglasio ovaj datum međunarodnim kako bi se slavio i njegovao kao dan nastavničke posebnosti.

„Riječ je o nastavničkim umijećima i strpljivosti, o radu sa našom djecom, kako bi ih kroz odrastanje podučavali i pripremili za dalje školovanje. Potrebno je da roditelji u nastavnicima prepoznaju prave, istinske prijatelje i pruže im podršku, jer će na taj način pomoći i svojoj djeci“, rekao je direktor Numanović.

Predstavnica Sindikata srednjeg obrazovanja TK Amila Husić, uz čestitke kolegama, naglasila je potrebu ukazivanja na tešku situaciju u obrazovanju.

„Svi znamo da materijalno stanje prosvjetnih radnika nije na zadovoljavajućem nivou. Znamo i da je sigurnosna situacija u obrazovanju prilično loša, ali ono što me najviše zabrinjava je njegovanje pogrešnih društvenih normi i vrijednosti“, upozorila je profesorica Husić.

Na svečanosti je dodijeljeno 20 nagrada za životno djelo učiteljima, nastavnicima i profesorima iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Jedna od laureatkinja, dobitnica nagrade za životno djelo, je profesorica Srednje ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli, Mara Grbić. Sa bogatim radnim vijekom, započetim u privredi, ova pjesnikinja je u nastavi provela više od 20 godina.

Ad image

„Učestvovala sam na raznim takmičenjima i projektima, osvajala priznanja i bila dio svih aktivnosti koje se dešavaju u obrazovanju“, izjavila je profesorica Grbić.

Velida Mehmedović, nastavnica bosanskog jezika i književnosti, koja već 30 godina radi u obrazovanju, također je dobitnica nagrade za životno djelo.

„Svi mi zaslužujemo ovu nagradu. Još mi je draža jer su me kolege podržale u kandidaturi, što znači da sam za ovih 30 godina nešto postigla u obrazovanju. Današnje vrijeme je posebno jer su djeca jako pametna, usudim se reći korak ispred nas. Mi smo im vodilje na njihovom putu ka budućnosti, i mislim da svaki prosvjetni radnik to radi izuzetno dobro, zbog čega svi zaslužujemo ovu nagradu“, istaknula je nastavnica Mehmedović, izražavajući ponos na svoj poziv.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments