fbpx

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije

2 min. za čitanje

Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH na vanrednoj telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije.

Istakao je da je formiran krizni štab Vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira aktivnosti na spašavanju, sve federalne kompanije i javna preduzeća dužene su da se stave na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

Ad image

Mijatović je naglasio da je Federalna uprava civilne zaštite zadužena da na zahtjev kantonalnih štabova CZ angažuje specijalizovane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

Naveo je da je premijer Nermin Nikšić sa nekoliko ministara na terenu i da će im se ostatak Vlade po nalogu premijera pridružiti nakon konferencije za medije.

Mijatović je rekao da je od BH Telekoma zatraženo da izdvoje 1,5 miliona KM za trenutnu pomoć ugroženim, te je precizirao da je na podračunu naknade za spašavanje trenutno dostupno više od 20 miliona KM a za sve ostalo što bude potrebno Vlada će izdvojiti sredstva iz budžetske rezerve.

Dodao je da su korisnici ustanova za zbrinjavanje osoba s invaliditetom Drin i Bakovići evakuisani i da nije bilo povrijeđenih.

– Zadesila nas je strašna katastrofa i svi moramo ostati pribrani a sve koji se nađu ugroženi molim da se jave na broj telefona 121 i spasilački timovi će reagovati – poručio je Mijatović.

Zamjenik premijera je izrazio saučešće porodicama stradalih od posljedica poplava i odrona u pogođenim područjima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments