fbpx

Poziv na 11. Puračko ćaskanje: Takmičenje u pripremi tradicionalnog jela Puračke ćaske

3 min. za čitanje

Pozivamo Vas na 11. PURAČKO ĆASKANJE, takmičenje u pripremi tradicionalnog jela Puračića – Puračke ćaske, jela upisanog na Listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Ćaskanje će se održati u Puračiću, staroj bosanskoj čaršiji, u subotu 28. septembra 2024. godine.

Važna informacija da se ovogodišnje ćaskanje održava u sklopu Prvog svečanog obilježavanja UNESCO Međunarodnog dana nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Ad image

Manifestacija se sastoji od nekoliko aktivnosti:

• Okruglog stola o važnosti očuvanja recepata i metoda pripreme tradicionalnih jela,

• Takmičenjau pripremi najbolje Puračke ćaske,

Ad image

• Kulturno-zabavnog programa sa tradicionalnim igrama i pjesmama,

• Šaljivih sportskih takmičenja (igre iz prošlosti).

Cilj manifestacije “Puračko ćaskanje” je očuvanje i promocija tradicionalne bosanske kuhinje, s posebnim naglaskom na očuvanje tradicionalnog recepta Puračke ćaske i tradicije druženja, čime doprinosimo afirmaciji očuvanja, njegovanju i promociji bosanskog kulturnog naslijeđa, tradicija i običaja. Ovaj događaj obogaćuje kulturni i zabavni život te jača turističku ponudu, doprinoseći afirmaciji našeg mjesta, grada, kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Ljudi iz Puračića vjeruju da je Puračka ćaska više od jela. To je način života. Jelo se polahko kuha, bez žurbe, u zemljanom loncu kako bi duže zadržalo toplinu. Također se servira i jede polahko, sa ćejfom, bez žurbe, da se osjete svi mirisi i okusi hrane.

Ad image

“Puračko ćaskanje” se neprekidno održava od 2014. godine, a u proteklih 10 godina učestvovalo je preko 150 udruženaj građana, planinarskih društava, restorana, turističkih agencija, medija i sponzora. Učesnici dolaze iz Bosne i regiona.

Na kraju događaja, pripremljene ćaske ocjenjuje stručni žiri koji proglašava pobjednike: zlatnu, srebrnu i brončanu ćasku, uz skromne nagrade. Ove godine planira se uključivanje timova iz BiH i regiona, a okrugli stol će imati renomirane stručnjake za ishranu i očuvanje kulturnog naslijeđa. Program pripreme ćaske također će obuhvatiti tematske rasprave o gastronomskim ponudama naših regiona, kulturno-zabavne programe i tradicionalne narodne festivale.

Neprestani rad Kulturno-umjetničkog društva “Puračić” na istraživanju i prikupljanju podataka vezanih za Puračku ćasku doveo je do njenog upisa 2020. godine na Listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, a sada želimo nastaviti ovaj put prema UNESCO-vu Svjetskom naslijeđu. Događaj je dio Međunarodnog festivala folklora “Dani Ćaske – Puračić,” koji je uključen u CIOFF kalendar i ove godine je takođe prepoznat kao kulturni događaj od značaja za Tuzlanski kanton.

Naime, Generalne konferencija UNESCO-a je na 42. sjednici u novembru 2023. godine proglasila 17. oktobar za Međunarodni dan nematerijalnog kulturnog naslijeđa (42 C/Rezolucija 34) i ove godine je od strane UNESCO-a planirano prvo svečano obilježavanje tog datuma kroz manifestacije koje će se odvijatu u septembru, oktobru i novembru ove godine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments