Srijemoš je divlja biljka iz porodice luka koja se ističe svojim izvanrednim nutritivnim vrijednostima i koristima za organizam.
Također poznat kao medvjeđi luk ili divlji luk, ima okus koji podsjeća na bijeli luk.
Ova izuzetno zdrava biljka konzumira se samo u proljeće. Listovi srijemoša beru se od marta do kraja maja i koriste se svježi, obično u salatama i umacima. U sušenom obliku gubi svoje hranjive i ljekovite vrijednosti.
S obzirom na njegova antibakterijska, antibiotička i antiseptička svojstva, ima smisla uvrstiti ga što više u svoju prehranu.
Glavna zdravstvena korist srijemoša je njegova učinkovitost u snižavanju krvnog pritiska i time sprječavanje srčanih bolesti i rizika od moždanog udara, piše Gardijan.
Konzumiranje srijemoša može ojačati imunološki sistem i pomoći u prevenciji infekcija, kao i u čišćenju tijela od toksina.
Ako sami berete srijemoš, trebate vrlo pažljivo paziti jer postoje samonikle vrste koje mu sliče, a koje su vrlo otrovne.
Mi ga zamrzavamo i imamo citavu godinu,
Srecno!