fbpx

Ruski ekranoplan snimljen na obali Kaspijskog mora

1 min. za čitanje

Unikatni ogromni ekranoplan iz ere Hladnog rata primijećen je na obali Kaspijskog mora u ruskoj republici Dagestan. Ekranoplan se nalazi na lokaciji gdje će biti izgrađen vojni tematski park nedaleko od grada Derbenta u Dagestanu. Ekranoplan je težak 400 tona i izgleda poput aviona i turbopropelera, ali se zapravo radi o pomorskom vozilu opremljenom supersoničnim projektilima.

Trup ekranoplana se čini netaknutim, ali je boja izblijedila te su neki metalni dijelovi zahrđali.

Ekranoplan je prethodno dovučen iz baze ruske mornarice u Derbent, gdje će se graditi vojni tematski Patriot Park. Nakon što se pojavio, počele su kružiti glasine da je jednostavno napušten. Mešutim, to nije istina jer ekranoplan ima svoju svrhu.

Vozilo nosi oznaku MD-160, potiče iz Hladnog rata te je jedini primjerak koji je proizveden. Kretao se pomoću uzkoga koji su stvarala krila te je letio nekoliko metara iznad vode. Maksimalna brzina je iznosila 550 km/h.

Ruski MD-160 je bio najveći ekranoplan, dok su druge zemlje poput Njemačke i SAD-a pravile manje verzije namijenjene za prijevoz putnika, kao i obavljanje testova.

Tokom Hladnog rada je ruski ekranoplan nazivan “Čudovište iz Kaspijskog mora”.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pozdravljam sve koji su gosp Milenku i meni dali minus?
Vidi se koliko ozrenci i bivsi smolucani citaju portal.
Cim spomenes pickoustog odma ga bacaju u ekstazu

Pridružujem se pozdravu koji je uvaženi gospodin Dzeko uputio botovima.Veliko je zadovoljstvo kada te individue MORAJU da čitaju ono sto iz dna duše mrze. A to je ISTINA Srdačno im se zahvaljujem na vjernosti!

Kupice ga Vucic

Primjećeni su i kod nas sedamdesetih . Skalamerija na četiri točka .Nova harabatija,”Zaporožac”. Kada bi se neki Puračani vraćali s posla,tutnjalo je čaršijom ko ruski tenkovi šezdesetosme u ČSSR. Ni dandanas ne znaju napraviti auto,ali zato prave tenkove…