So ili natrijev hlorid najvažniji je začin u kulinarstvu koji može oplemeniti okus jela, ali ga i u potpunosti upropastiti ako pretjerate s dodavanjem.
Upotrebljava se i u kozmetici, jer pomaže u održavanju ženske ljepote. U srednjem vijeku bila je toliko skupa da su je nazvali bijelim zlatom. Ovih deset činjenica o soli vjerovatno niste znali:
- Salar de Ujuni naziv je najveće slane ravnice na svijetu, koja se proteže na više od 4.000 kvadratnih kilometara u Boliviji. Ovdje je smještena i polovina svih svjetskih rezervi litija.
- Do početka 20. stoljeća so se smatrala platežnim sredstvom u današnjoj Etiopiji.
- Pretjerane količine soli mogu vas ubiti – naprimjer ako odjednom uzmete po 1 gram soli za svaki kilogram težine. Na ovaj način nekada su se ritualno ubijali bogati Kinezi, jer je so bila iznimno skupa namirnica.
- U francuskom mjestu Guerande so se sakuplja ručno na isti način kao u antička vremena. Ovaj postupak opravdava visoku cijenu soli, a posebno onu najvećeg kvaliteta po imenu cvijet soli, koji se dodaje na tanjir tek nakon kuhanja.
- So se primjenjuje u različitim segmentima života – samo šest posto soli koje se potroši u Sjedinjenim Američkim Državama, naprimjer, otpada na upotrebu soli u hrani. Čak 17 posto koristi se za posipanje autoputeva u zimskim mjesecima.
- U drevnim japanskim kazalištima so se posipala po pozornici prije svake izvedbe kako bi se spriječili zli duhovi da bace svoje čini na glumce.
- So se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za avione.
- So se od davnina koristi i za produžavanje trajnosti hrane. Njegova moć konzerviranja služila je i starim Egipćanima, koji su ga upotrebljavali u procesu balzamiranja faraona, piše zdravlje.ba.
- Svaka ćelija ljudskog tijela sadrži so, a u zdravom ljudskom tijelu može se izmjeriti skoro 250 grama soli.
- Himalajska so smatra se najčistijom na svijetu, jer potječe iz nezagađenog ekosistema starog skoro dvjesto miliona godina, a sadrži skoro 80 različitih minerala važnih za zdravlje čovjeka.