Evo kako da umjestie hljeb po receptu Džejmija Olivera! Piše mondo.rs
Recept za dobar domaći hljeb uopšte ne mora da bude komplikovan, naprotiv! Čuveni kuhar Džejmi Oliver kaže da vam za dobar hljeb trebaju samo dva sastojka – brašno i kvasac, uz vodu i so, naravno.
Sastojci:
Kesica suhog kvasca
Kilogram oštrog brašna
Priprema:
U veliku posudu sipajte 650 mililitara tekuće vode, pa u to dodajte kvasac i miješajte nekoliko minuta.
U to dodajte veći dio brašna i pola kašičice soli, pa sve izmješajte. Zatim rukama oblikujte loptu, po potrebi dodajući još brašna sve dok tijesto prestane da se lijepi.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i nastavite da ga mijesite oko pet minuta, kako bi bilo elastično i glatko.
Opet oblikujte loptu, stavite je u posudu, prekrijte krpom i ostavite oko sat vremena da nadođe.
Nakon toga, kratko premijesite tijesto– oko 20 sekundi. Oblikujte ga po želji, pa ostavite da nadođe još oko 30 sekundi. U međuvremenu, zagrijte rernu na 180 stepeni.
Stavite hljeb u rernu i pecite oko 35 minuta ili dok ne dobije zlatnu nijansu.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
De nam ti reci Dzejmi Olivere.