Završen dvodnevni seminar o temi ˝Menadžment zagađenja jezera˝

9. Marta 2010.
1 min. za čitanje

Univerzitet u Tuzli učesnik je projekta pod nazivom NEWEN. Riječ je o projektu kojeg finansira Vlada Kraljevine Holandije i čiji je cilj uspostavljanje mreže institucija koje se bave monitoringom zagađenja okoline u regiji Zapadnog Balkana.

U trogodišnjem projektu koji je počeo prije godinu, učestvuju i Univerziteti iz Skoplja, Niša, Prištine, Podgorice, Tirane i Holandije. Njihovi predstavnici prisustvovali su dvodnevnom seminaru u Tuzli o temi ˝Menadžment zagađenja jezera˝ koji je danas završen u tuzlanskom Univerzitetu.
U nastojanju da pomogne široj zajednici da se kapaciteti kao što je Modračko jezero iskoriste za razvoj turizma i drugih privrednih aktivnosti, Univerzitet u Tuzli organizovao je seminar o temi ˝Menadžment zagađenja jezera˝. Svoj doprinos i iskustva u rješavanju problema zagađenja jezera dali su i predstavnici Univerziteti Skoplja, Niša, Prištine, Podgorice, Tirane i Holandije. 

Osim pomoći lokalnim zajednicama da riješe probleme eko zagađenja, ovaj projekat pruža mnoštvo mogućnosti, od specijalističke edukacije do omogućavanja učešća studentima postdiplomcima u magistarskim i doktorskim studijima.
Nakon Tuzle planirano je održavanje značajnog broja radionica na ostalim univerzitetima učesnicima ovog projekta koji će biti okončan za dvije godine.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ma nea nista od turizma…neko ce zgrnuti pare i cao… ko zasto jezero modrac, jasmin ima panosko u tz….