U Tuzli promocija zbirke pjesama „Trg heroja“

23. Marta 2010.
3 min. za čitanje

U četvrtak, 25. marta, sa početkom u 19:00 biće održana promocija zbirke pjesama „Trg heroja“ Emira Džambegovića. Promocija se održava u gradskoj bilbiloteci (NUB „Derviš Sušić“ Tuzla) u organizaciji BZK „Preporod“ Tuzla. O zbirci će govoriti mr.sci. Fahrudin Međedović, mr.sci. Fatmir Alispahić i mr. sci. Jasna Hadžiselimović.

Pjesme su objavljivane o književnim časopisima „Život“, „Odjek“, „Lica“, kao i na poljskom engleskom jeziku, u zadnjih dvanaeset godina. Prva zbirka „Paučina“ je objavljena 1998. godine, a o drugoj zbirci pjesama „Trg heroja“, recezenti kažu:

„Rabeći vrlo suvremen verbalni jezički instrumentarij (reference na rock, suvremenu umjetnost, Czeslava Milosza…), Džambegović vlada jednim vrlo osebujnim i raznolikim registrom pjesničkih sredstava (slika, motiva, aspekata…) pa se tako njegova poezija doima vrlo unikatnom, vrlo samosvjesnom i – u suvremenom bosanskohercegovačkom pjesništvu, poprilično samosvojnom. U najboljim mjestima ona podsjeća, pritom ne gubeći na originalnosti, na najbolju angažiranu poeziju poljskih (katoličkih) pjesnika, prije svih na spomenutog Milosza ili, svojim buntovnim ironijama, na Herberta. Veze koje bi se mogle razviti ovakvom usporedbom koja nužno povlači religijski temelj subjektivne pjesničke akcije, mogle bi biti iznimno zanimljivo tlo za komparativnu usporedbu između slike svijeta na relaciji Poljska 60-ih, BiH 00-ih godina ali i pjesnički angažman u svijetu kodirano pogubljenih orijentira kojim vladaju elite.” (Nedžad Ibrahimović)

“Dvanaest godina nakon njegove prve knjige poezije Emir Džambegović u zbirci “Trg heroja” nudi u mnogim formalnim i idejnim aspektima dorađenu i artikuliranu vlastitu poetiku. Ove pjesme govore o urbanome u procesu tranzicije. Bilo da se radi o religijskom odmaku od konzumerizma (…prijateljem ga nazivam/jer prezirem/hinjenu milosnost tehnologije…), komunikacijskom jazu između različitih kulturoloških modela (očito da njene smrznute/princes-krofne u prslucima,/pakiraju ljepotom grad/ u pokretnu modnu traku/ili ga pretvaraju/u fan-klub kosmopolitana…/ali šta hoće od mene? ) ili o neuspjelim suočavanjima sa neriješenim i nedoročenim traumama života u post-ratu (“on šutnjom mozak odmara od politike i rata”/sa glancdonirane klupe dobacuje/nena iskarirana i sa borama…) (…) te nam je u zbirci “Trg heroja” ponuđena najčešće vizura smirenog odmetnika, posmatrača, analitičara, vrlo često prezasićenog kontradiktornim zahtjevima komercijalizirane svakodnevice i začuđenog nad agresivnošću i pojednostavljivanjem njenih životnih modela.”

Šejla Šehabović

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments