Priznanje ˝Fondacija 2009˝ za Selo mira u Turiji

2 min. za čitanje

zaselmomiraturijaU Turiji već jedanaest godina, pod pokroviteljstvom Rudlof Walterove fondacije iz Njemačke, egzistira Selo mira.

Selo je namjenjeno za smještaj djece ratne siročadi i djece bez roditeljskog staranja, a specifično je po tome što se pored samog boravka i školovanja, djeci kroz razne edukativne radionice pruža mogućnost dodatnog obrazovanja. Tako trenutno egizistiraju stolarska, automehaničarska, frizeska i krojačka radionica, a redovni su i računarski i kurisevi stranih jezika.

Selo mira ima vlastitu pekaru iz koje zadovoljava svoje potrebe za hljebom i pecivom, a dio se distribuira i u slobodnoj prodaji. Također, bave se poljoprivrednom proizvodnjom tako da iz vlastitiog voćnjaka i drugih poljoprivrednih zasada imaju obezbjeđeno voće i povrće. Na istom principu egzistiraju i dječije ustanove u Rumuniji i Gvatemali.

Rad Fondacije pomažu brojni njemački državljani kroz donacije i kumstva štićenicima. Kvalitet rada Rudolf Walterove fondacije u Njemačkoj je potvrđen dodjeljivanjem priznanja “Fondacija 2009”. Uz priznanje čelnicima Fondacije je uručen i ček od 10 000 eura.
Vijest o prestižnom priznanju obradovala je uposlenike i štićenike Sela mira u Turiji.

“Nagrada je svakako potvrda da osnove po kojima djeluje Rudolf Walterova fondacija i samim time način rada dječijih ustanova, te druge humatirane aktivnosti koje provodimo, na pravi način djeci osiguravaju siguran dom i obrazovanje, ali i solidne temelje za budući samostalan život”, istakao je direktor Sela mira Osman Pozderović.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner