Načelnik u posjeti austrijskoj kompaniji ˝Porr AG˝ sa sjedištem u Beču

4 4.472

U oblasti zaštite okoliša značajno je istaći aktivnosti Udruženja za industriju, energetiku i rudarstvo Kantonalne privredne komore Tuzla, koje je na čelu sa Nurudinom Žunićem sekretarom udruženja, organizovalo posjetu načelnika općina Banovići, Kalesija, Doboj Istok, Teočak, Gradačac i Lukavac, austrijskoj kompaniji “Porr AG” sa sjedištem u Beču.

Tim povodom Nurudin Žunić, sekretar Udruženja za industriju, energetiku i rudarstvo Kantonalne privredne komore Tuzla je istakao:

“Iz iskustva zemalja koje su bile u tzv. tranzicijskom periodu nakon čega su se priključile Europskoj uniji, može se zaključiti da su najveći troškovi prilagođavanja Europskim standardima bili u domenu zaštite okoliša. Iznimno negativan uticaj na okoliš dogodio se tokom socijalističkog perioda tzv. planske ili dogovorne ekonomije, posebno u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj itd. Istina, ni kapitalističke zemlje nisu sve do kraja osamdedestih godina prošlog stoljeća vodile značajniju brigu o okolišu. Npr. šezdesetih i sedamdesetih godina na sjeveru Japana posebno oko grada Kosaka učinjena je zastrašujuća devastacija okoliša.
Početkom devedesetih godina UN je donio deklaraciju o održivom razvoju tzv. Agenda 21 nakon čega skoro sve zemlje svijeta prave nacionalne programe o održivom razvoju. Posebno je Europska unija napravila snažne iskorake u očuvanju i zaštiti okoliša ali i implementaciji odnosnih nacionalnih programa održivog razvoja, članica.
Na žalost, naša zemlja je napravila vrlo malo u zaštiti okoliša i održivom razvoju pa iako je transponovala u svoje zakonodavstvo (uglavnom, setom okolišnih propisa iz 2003. godine zahvaljujući PHARE programu) Europske direktive o okolišu (posebno IPPC direktivu) ipak će troškovi prilagođavanja (iz niza još drugih ne toliko tehničkih koliko političkih razloga) europskim standardima biti vrlo veliki i dugotrajni. Kao kulminacija ovog sivog scenarija u okolišu dovoljno je reći da BiH još uvijek nema na državnom nivou Ministarstvo za okoliš, razne agencije i fondove (zbog čega npr. sad već znatan broj realiziranih projektata u zaštiti okoliša ne može da se valorizira putem CDM) itd. Ali, vratimo se početku i realnom vremenu.
Na TK se ne možemo pohvaliti da smo riješili problem kvalitetne vodoopskrbe za cjelokupno stanovništvo TK i naravno za privredu (i tzv. neprivredu), da imamo vrlo malo kanalizacionih sistema i izuzev jednog postrojenja u Srebreniku (za 12000 ekvivalentnih stanovnika) i postrojenja u Gradačcu (u najmanjem upitne tehnologije) mi u stvari nemamo postrojenja za prečišćavanje otpadnih (komunalnih) voda. Ako bi smo npr. počeli rješavati problem vodoopskrbe, kanalizacionih sistema i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na svim općinama, to bi bio značajan doprinos održivom razvoju TK. Naravno, pragmatično rješavanje navedenog problema imalo bi smisla ukoliko bi se istovremeno na svim općinama pokrenuli projekti u domenu vodoopskrbe, kanalizacionih sistema i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i to bi trebalo biti primarno strateško opredelenje TK. (Još kad bi ovo strateško opredelenje odobrila Skupština TK ali i općinska vijeća…).
U uslovima recesije to bi mogla biti i snažna antirecesiona mjera budući da bi se implementacijom navedenih projekata angažovala domaća preduzeća u domenu od 50 do 80 % od ukupne investicije. S druge strane ako bi smo efikasno realizirali navedene projekte mogli bi smo računati i na barem 20 % grant sredstava iz odgovarajućih fondova ali i stvoriti dobre referense za buduće projekte. Nakon nekoliko kontakata sa Predstavnicima koncerna Porr dogovorena je posjeta koja je upravo imala za cilj da se, našim, načelnicima općina Tuzlanskog kantona prezentiraju postignuća u implementaciji projekata iz oblasti vodoopskrbe, kanalizacionih sistema i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ali i da se pogledaju referentni projekti u samom Beču.”

Nedavna posjeta šest općinskih načelnika sa područja Tuzlanskog kantona austrijskoj firmi “Porr” bila je prva faza projekta. Projekat će u najskorije vrijeme biti nastavljen a za očekivati je da će se uključiti i sve ostale općine sa zajedničkim ciljem i željom a to je iznalaženje mogućnosti za rješavanje problema kanalizacija, prećišćavanja otpadnih voda i kvalitetnog vodosnabdijevanje građana i industrije TK, što ujedno predstavlja i jedan od osnovih uslova za ulazak u EU.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
mehmedic

Pogledajte raja kakv nam je nacelinik grada ima facu kao pravi kriminalac sto i jeste sve obrazovane gleda da skloni od opstine alopove zaposljava.

Iraq

Bas je glavit pravi Buco…jebote da nije otiso po Asfalt da zacepimo rupe po Lukavcu

otpisani

A ko bi to po vama bio dobar i lijep,da to nisu Bajro,Patara il neko iz nedaj boze NASE STRANKE.

Jasenko

Joj OTPISANOG i bisera 😀

De nam reci šta je autor htio da kaže sa ovim??? 😀

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x