Još jedna neuspjela privatizacija: 1900 radnika ˝Krivaje˝ ostaje bez posla

1. Februara 2010.
2 min. za čitanje

Mašine u pogonima Industrijskog preduzeća “Krivaja 1884.”, koje je prije 14 mjeseci privatizirano, biti će ugašene i od danas ova firma više neće raditi.

– Niti jedan od ključnih uslova za funkcioniranje mješovitog poduzeća “Krivaja 1884” nije osiguran i većinski vlasnik – kompanija FERIMPEX odlučila se povući iz toga projekta, saopćio je direktor Ismet Mujanović.

– Bili smo taoci sudova, a to smo i danas jer još nemamo odluke da li će i kada firma biti registrovana, kaže Mujanović.

Naime, ni 15 mjeseci nakon što su Industrijsko poduzeće “Krivaja” i kompanija FERIMPEX uz garancije Vlade Federacije potpisali ugovor o formiranju mješovitog poduzeća “Krivaja 1884”, to preduzeće nije registrirano. Izostalo je dogovoreno snabdijevanje sirovinom, što je onemogućilo kontinuiranu proizvodnju.

– Umjesto 120.000 kubika drveta, Šumsko privredno preduzeće Zeničko-dobojskog kantona isporučilo nam je tek oko 51.000 kubika, tvrdi Ismet Mujanović.

Zato će od 1. februara najveći dio od 1.900 radnika biti poslano na čekanje, s malim šansama za povratak na posao, prenosi predsjednik Sindikata Vehbija Aličić.

– Po zatvaranju ovog preduzeća radnici Krivaje će se naći na ulici, kaže Aličić.

Ako ne bude registrovana, “Krivaji 1884” prijeti stečaj, a kako preduzeće ne ispunjava uslove stečaja direktno bi bilo podložno likvidaciji.

(SodaLIVE.ba/DW)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments