Upriličen sastanak sa predstavnicima HKD „Napredak“

3 min. za čitanje

Danas je u kabinetu ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof. dr. Mirzete Hadžić Suljkić upriličen sastanak sa predstavnicima hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.

Delegacija Upravnog odbora ovog Društva koju je predvodio predsjednik gospodin Nikola Čiča prezentirala je programske aktivnosti koje su realizirane tokom 2009. godine, kao i projekte čija se realizacija planira kroz 2010. godinu. Kako je ovom prilikom istakao gospodin Čiča, HKD „Napredak“ samo u 2009. godini baštini 24 manifestacije različitog sadržaja, od kojih se kao posebnost i sada već tradicija nameće Likovna kolonija „Breške“, koja će se 2010. godine održati  jedanaesti put, te obilježavanje 800. godina Franjevačkog reda na ovim krajevima.

Između ostalog, istaknuta je i saradnja sa drugim institucijama kulture koju ostvaruje ovo Društvo koje, kroz svoje aktivnosti, nadilazi rad i nacionalnog i lokalno-područnog, i prema riječima pomoćnika ministrice za kulturu i sport, gospodina Zalatka Dukića predstavlja svojvrstan kulturni brend.

Svakako, tokom razgovora istaknut je i problem finansiranja rada kulturnih institucija, te je i ovaj put iskazana zahvalnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Vladi Tuzlanskog kantona koji u najvećoj mogućoj mjeri podržavaju rad „Napredka“ prepoznavajući kvalitet,te koji kroz sufinansiranje projekata predstavljaju najveće sufinansijere HKD „Napredak“.

„Institucije kulture moraju biti prepoznatljive po svojim aktivnostima i kavalitetu.Iako su prošle godine u Budžetu TK smanjena sredstva za sve aktivnosti i grantove, Likovna kolonija „Breške“ podržana je u istom iznosu kao i godinu prije, kada je ukupna slika Budžeta TK bila znatno povoljnija. Bezobzira na krizu, onaj ko voli kulturu radit će na njenoj afiramciji i popularizaciji odnosno promociji kuluralnih vrijednosti među građanstvom i posebno mladim ljudima. Ključni je unutrašnji motiv i ljudski potencijal, jer je rad u okviru kulturnih djelatnosti nadogradnja društva u cjelini“- istakla je ministrica prof.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić, napominjući da će uspješna saradnja HKD „Napredak“ i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta biti nastavljena i u narednom periodu.

Predstavnici HKD „Napredak“ ovom prilikom kao znak zahvalnosti ministrici obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Mirzeti Hadžić Suljkić uručili si i posebo ukoričena izdanja svih brojeva „Hrvatskog glsnika“ izdatih u 2009. godini, časopisa koji djeluje u okviru HKD „Napredak“ i koji već 18. godina izlazi iz štampe sa dostupnosti na 350 adresa diljem svijeta.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner