Za uhapšene u akciji “Hit” predložena mjera pritvora

3 min. za čitanje
SIPA

Slobode su lišeni Dino Muzaferović (1986) iz Velike Kladuše, Borislav Nišić (1981) iz Jajca, Željko Blagojević (1978) iz Kneževa, Ostoja Kenjalo (1959) iz Bosanskog Novog , Almir Asikić (1979) iz Banovića, Rasim Eser (1959) iz Srebrenika, Zlatko Sadiković (1962) iz Velike Kladuše, Elvir Bašalić (1982) iz Sarajeva, Aleksandar Sukur (1987) iz Kneževa i Damir Bečić (1985) iz Banovića.

Za jedanaestu uhapšenu, Slovenku, Špelu Kovač (1986), predloženo je izricanje zabrane napuštanja mjesta boravišta i putovanja, rečeno je u Okružnom tužilaštvu Banja Luka, gdje su od jučer vršena saslušanja privedenih.

Podsjećanja radi, u akciji policija usmjerenoj na suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa opojnih droga na području Republike Srpske i Federacije BiH slobode je lišeno 14 osoba, od kojih je dvoje hrvatskih državljana uhapšeno prije dva mjeseca i za njih je već određen pritvor. U akciji su učestvovala i kantonalna tužilaštva (Tuzla, Sarajevo, Unsko-sanski kanton), Tužilaštvo Brčko Distrikta, Policija Brčko Distrikta, kantonalni MUP-ovi i Federalna uprava policije. Izvršeni su pretresi na više od 20 lokacija u BiH, a istovremeno aktivnosti na realizaciji akcije na teritoriji Hrvatske proveli su USKOK i MUP Republike Hrvatske.

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka, u saradnji sa pripadnicima Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, u toku 2009. godine započeli su aktivnosti na pripremanju i prikupljanju informacija o osobama koje su dilerima droge obezbjeđivali heroin i marihuanu (skank) za uličnu prodaju za područje koje operativno pokriva banjalučki Centar.

Istovremeno, ove aktivnosti su počeli i pripadnici MUP-a Hrvatske, gdje su radili na identifikaciji dobavljača navedenih opojnih droga za više gradova u Hrvatskoj. Početkom 2010. godine pripadnici CJB Banja Luka u saradnji sa Uprave krim-policije MUP-a RS, a pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka započeli su operativnu akciju kodnog naziva „Hit”.

U dosadašnjim aktivnostima oduzeto je više od tri kilograma heroina, više od kilogram marihuane (skank), više od 90 stabljika indijske konoplje, više od 160 komada tableta ekstazi, tri digitalne vage, više od 2,5 kg eksploziva, više od 9.000 eura za koje se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnog djela kao i veća količina oružja i municije i više pakovanja medicinske droge. Krajem jula 2010. godine, pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka počele su radnje dokazivanja iz kojih su proistekle aktivnosti na pretresanju i lišenju slobode osumnjičenih osoba.

(SodaLIVE.ba/FENA)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments