fbpx

Međunarodna likovna kolonija „Breške“ ostavila 47 umjetničkih djela

2 min. za čitanje
Zatvorena XII. međunarodna likovna kolonija "Breške"

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji nastalo je 47 novih umjetničkih djela, te je sada umjetnički fundus Napretka dodatno obogaćen i broji oko 500 likovnih djela. I dok su danas ljudi opterećeni krizom ne samo ekonomskom i socijalnom, već i krizom duha, HKD „Napredak“ ostavlja poruku da bez obzira na nimalo lagana vremena kroz svoje djelovanje kulturno nadahnjuje i uzdiže. Predsjednik HKD „Napredak“ Tuzla mr. Nikola Čiča rekao je da će Napredak ustrajati u svojoj misiji širenja i njegovanja kulture. “Vremena jesu možda teška, ali ne toliko da bismo posustali. Želimo uvijek širiti taj kulturni duh i uzdizati umjetnost“, naglasio je Čiča

Ove je godine na Koloniji sudjelovalo 16 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Češke: Damir Avdić, Nejra Brčić, Ante Brkić, Trpimir Grgić, Senka Hukić, Fuad Kasumović, Vinko Lamešić, Aleksandar Marković, Boris Pejić, Ćazim Sarajlić, Ana Šćekić, Petra Jovanovska, Jelena Đurković, Janos Erdos i Istvan Toth. Bilo je ugodno i inspirativno provesti tjedan dana s umjetnicima i poput pravog odmora za oči vidjeti ih kako bez imalo pompe svoje unutarnje osjećaje prenose na platna.

Kao i svake godine umjetnike je pratila i ugodna domaćinska atmosfera. Brežački župnik fra Franjo Martinović brižno je bio uz umjetnike i davao im potporu. Ne samo njima već i Napretku.

Zatvorena XII. međunarodna likovna kolonija "Breške"

Umjetničkim djelima granice su veoma visoke. Koliko ih god pratili nerazumijevanje ili podsmjesi u konačnici se umjetnicima zapravo svi dive. Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Zdravko Anđić je zatvarajući koloniju rekao da ova Kolonija u suštini nije zatvorena, već su njezini sudionici za kratko na drugim adresama. „Već naredne godine ponovno ćemo biti zajedno“, kazao je gvardijan.

I na kraju bez obzira na težinu vremena na koje je podsjetio i predsjednik Nikola Čiča sigurno je da je pred Međunarodnom likovnom kolonijom „Breške“ još mnogo godina i značajnih jubileja.

M. N.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments