Naredne sedmice isplata poticaja poljoprivrednicima u TK

2 min. za čitanje

U cilju upoznavanja sa trenutnom situacijom ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić danas se sastao sa predsjednicima grupacija poljoprivrednih proizvođača sa područja TK koji su organizovani u Kantonalnoj privrednoj komori. Bila je to prilika za sagledavanje konkretnih problema i mogućnosti njihovog rješavanja korištenjem raspoloživih sredstava sa federalnog, kantonalnog i nivoa lokalnih zajednica kako bi ove godine bile zasijane što veće površine.

„Jedna od mjera će biti da se povećaju izdvajanja novčanih podrški u budžetu Tuzlanskog kantona“, kazao je ovom prilikom ministar Begić naglašavajući da su dogovorili konkretne korake s namjerom unaprjeđenja predstojeće sjetve.

Na području TK za proljetnu sjetvu na raspolaganju je više od 50 000 hektara oraničnih površina, ali od ekonomske moći poljoprivrednika zavisi koliko će biti zasijano, naglasili su poljoprivrednici.

„Moj će zahtjev biti da u što većem obimu ta sredstva budu pripremljena za poljoprivredne proizvođače. Ovdje najveću ulogu pored novca igra i vrijeme. Ministarstvo je učinilo velike napore da u što kraćem roku pripremi sve neophodne radnje kako bi novac od novčane podrške što prije bio na računima poljoprivrednika i oni mogli što lakše ući u proljetnu sjetvu“, kazao je ministar Begić.

Domaća proizvodnja je jedino rješenje koje može stabilizovati tržište, mišljenja je sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla Suad Selimović.

„Naravno da ovaj poremećaj kada je u pitanju stalni rast cijena đubriva i goriva predstavlja krucijalan problem. Cijena sjetve jednog hektara u odnosu na prošlu godinu skoro da je za duplo veća a cijene tih poljoprivednih proizvoda se nisu nešto posebno mijenjale kada je u pitanju domaća proizvodnja i plasman tih proizvoda“, naglasio je Selimović. 

Resorno ministarstvo će, istaknuto je, učiniti sve da se što prije isplate poticaji za koje nije potrebno čekati završetak proizvodnje a to je prije svega stočarska proizvodnja.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar