„Fatina crkva“ ide u srpsko selo

2 min. za čitanje

fataorlovicPrema informacijama određeni predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda u Bratuncu zajednički su višim instancama vlasti u RS i međunarodnim predstavnicima u BiH uputili inicijativu za izmještanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević – Polju.

S inicijativom je, kako se navodi, upoznat premijer RS Milorad Dodik, a navodno je, prije nekoliko dana, razgovarao i s njenim pokretačima. Prema mnogima, ova inicijativa je dobar znak kako pitanje crkve u Konjević-Polju riješiti na zadovoljavajući način.
Također, Bratunčani tvrde da je s inicijativom, prema kojoj bi crkva bila izmještena u jedno susjedno srpsko selo, upoznat i OHR.
– Postoje srpski domaćini, ljudi od ugleda u Bratuncu, koji smatraju da se crkva bespotrebno politizira i da se bez razloga stvaraju međunacionalne tenzije i maltretira Fata Orlović.

Oni tvrde da ta takozvana Fatina crkva treba ići u srpska sela koja su desetljećima bez vjerskog objekta i spremni su čak i javno to reći. Očekujemo da u svemu posreduje OHR, kako bi se ovo pitanje konačno riješilo.

Fata Orlović, koju su jučer zbog narušenog zdravlja posjetili ljekari, kaže da više ne zna ništa o toj inicijativi, ali i da zna, ne može vjerovati više nikome, a posebno ne rukovodiocima, „pa makar se oni svaku noć zaklinjali na televiziji“ da će crkvu odnijeti iz njene avlije.

(Avaz)

Podijeli ovaj članak
2 komentara