fbpx

Memorijal “Nedžad Džinić – Nečko” ove godine u Sportskoj dvorani u dvije kategorije

1 min. za čitanje

U organizaciji SKIMN Sinovi Bosne Lukavac, 25. i 26. ovog mjeseca u Sportskoj dvorani u Lukavcu održat će se tradicionalni turnir u malom nogometu Memorijal “Nedžad Džinić – Nečko”.

Turnir će se odigrati u dvije takmičarske kategorije, “škola fudbala” i “seniori”, a zvanično otvaranje i početak takmičarskog dijela programa predviđeno je za 25. septembra (petak) u 18:00 sati.

Otvorenje turnira, kao i takmičarski program će biti održani u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Molio bih potpisnika ovih redova da ukratko napise ko je bio Nečko?
Ne znamo nista o njemu, a mozda bi trebali znati. Hvala.

Nedzad Dzinic Necko rodjen 1968 godine najmladji prvotimac FK Radnicki debitovao sa 17 godina u vihoru rata nestao u bitki za Dubosticu i do dan danas mu nisu pronadjeni posmrtni ostaci veliki majstor malog nogometa odrastao na poligonu kod srednje skole…pravi lukavcani zanju za DZinu a ovi sto se svalise u grad 1995 pa na ovamo naravno da neznaju….

Hvala Zeljko majstore. Sada sam bogatiji za vrijednu informaciju.
Novinari koji napisu tekst trebali bi na kraju istoga da malo upoznaju citaoce sa djelom ovoga covjeka.
Samo ti je suvisno to “pravi lukavcani “ovo ono…
Ja sam se svalio 1980 u Lukavac i stvarno nisam znao za Dzinu.
Cak sam i trenirao prije rata kod Rahmana.

Tuzno je da dosad ne znas za ovog heroja …

Tuzan si ti

Prosipas pamet po portalu svaki dan, a ne znas ko je Nedzad Dzinic.Pokrij se usima filozofe..

Nedžad je bio moj rodjak, bio sam mali kada je dolazio, donosio mi zastavice Zvijezde jer otac navija za Želju, samo da ga nervira. Sjećam se da je bio veseo i omiljen, posebno u porodici. Otac mi je pricao da je trebao potpisati za Slobodu, da su mu dolazili kući, ali nije otišao iz Radničkog. Taj dan kad je zarobljen, moj otac je otrovan bojnim otrovima na Dobosnici. Bio je komandir Nečku i nikad ga nije prežalio.

Sjećam se tog,ko da je bilo juče.Proboj četnika potpomognut sa tzv.Mauzerovcima i dejstvom aviona ( bacao tzv.krmače) je napravljen iz pravca Sižja i Krtove, u pravcu između Gnojnice i Dobašnice.Cilj je bio da izvuku Smolućane, jer su ostali u okruženju između Srebrenika i Lukavca i predhodno su odbijali da se stave pod kontrolu Armije BiH i predaju oružje .Proboj je napravljen oko 28.08.1992.Držali su koridor par dana dok selo nije izašlo na Ozren.Pri tome su Četnici napravili više ratnih zločina prema civilnom stanovništvu Dobašnice.Džindić Nedžad je nestao na ovom lokalitetu zajedno sa Igor Macanom takođe iz Lukavca , i novinar Atif Kujundžić ili možda Kojo je izvještavao da je sklopljen dogovor za razmjenu ove dvojice naših boraca, čak se u prvi mah pričalo da su živi zarobljeni.Međutim, na razmjeni je predato samo mrtvo tijelo I.Macana, a za Džinića se na žalost ne zna ni dan danas.U borbe za odbranu Dobašnice se uključila i Modračka četa, Živiničke ose, međutim u haotičnoj situaciji sa tehički opremljenijim neprijateljem nije se moglo spriječiti paljenje Dobašnice i pomenuti zločini nad civilima. .Istakao bi još jedno ime svoga školskog druga Senada Tankovića zv. Honde iz Šikulja, koji je sa motorom uletio u četničku zasjedu i ubijen.
Savjetujem Džeki da pročita knjigu od
rahmetli puračkog književnika Saliha Šabanovića: Lukavački šehidi i poginuli
borci, gdje je prilično vjerodostojno opisao svakog od poginulih boraca i
šehida i način i mjesto gdje je poginuo.

Molio bih i ja da usput neko koriguje i usaglasi datume iz teksta, prvo piše da će se turnir održati 25. i 26. ovog mjeseca (septembar), a već u drugoj rečenici stoji da će se turnir otvoriti 25.oktobra. Da ne zbunjujemo čitaoce i zainteresovane turnir se održava ovog vikenda, odnosno početak je sutra u petak, 25.septembra u 18 h.