Sretan Božić: Христос се роди!

7. Januara 2019.
2 min. za čitanje

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svijet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema vjerovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obilježavaju ga i Kopti.

Tradicionalno, centralna ponoćna liturgija za opštinu Lukavac služi se tradicionalno u Hramu svetog proroka Ilije u Puračiću gdje je jučer zapaljen badnjak.

Priprema badnjaka ispred Hrama svetog proroka Ilije u Puračiću

Pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se pozdravljaju riječima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Vjernici koji slave Božić dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Dug je spisak narodnih običaja koji krase ovaj praznik – od lomljenja pogače pa do igara koje simuliraju tobožnje vijanje Božića. Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments