Inicijativa “Inkluzivne škole – inkluzivne zajednice“

21. Jula 2009.
2 min. za čitanje

osnovnaskola31.august 2009.godine je rok do kojeg sve osnovne i srednje škole lukavačke općine trebaju dostaviti razvojne planove u okviru realizacije inicijative “Inkluzivne škole-inkluzivne zajednice“ u Tuzlanskom kantonu.

Dogovoreno je to na sastanku općinskog koordinacionog tima, formiranog od strane općinskog načelnika Dževada Mujkića, održanog 29.juna 2009.godine. Razvojni plan je zadatak grupe za koordinaciju na nivou škole, a isti će se koristiti pri izradi zajedničkog općinskog akcionog plana za koji je zadužen općinski koordinacioni tim.

Općina Lukavac je aprila mjeseca 2009.godine potpisala Memorandum o razumijevanju sa Misijom OSCE-a u bih i Organizacijom Save the Children iz Velike Britanije i time pokazala interes za inkluzivno obrazovanje. Zajednička inicijativa OSCE-a i Save the Children-a pod nazivom “Inkluzivne škole – inkluzivne zajednice“ predviđa promociju i primjenu Indeksa inkluzivnosti kao metodološkog koncepta za razvoj učenja i učešća, te procjenu inkluzivne kulture, politike i prakse škole.

Polovinom aprila održani dvodnevni trening kojem su prisustvovali predstavnici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Lukavac, kao i predstavnici lokalne zajednice bio je prilika za obuke za primjenu indeksa inkluzivnosti u školama Općine Lukavac.

Implementacija indeksa inkluzivnosti predviđena je u 27 općina Bosne i Hercegovine i osim povećanja broja upisanih učenika, glavni cilj ovog projekta je inkluzivnija i tolerantnija škola i zajednica u kojima se poštuje različitost. Razvojni planovi škola, pomoći će procjeni inkluzivnosti n nivou općine Lukavac i omogućit bolju povezanost lokalne zajednice i škola, kao i uključivanje obrazovanja u općinske razvojne strategije.

Trajanje inicijative i njena realizacija biti će završena 31.augusta 2010.godine, kako je predviđeno Memorandumom o razumijevanju.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments